Σήμερα θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης για τα Τέμπη, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει το αίτημά του για προανακριτική που θα διερευνήσει ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή και άλλων πρώην πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Μεταφορών. Η κυβέρνηση, που θα κάνει «αντισυνωμοσιολογική σταυροφορία», έχει μπροστά της δύο «προκλήσεις». Η μία αφορά το πότε θα βγει ο Καραμανλής να κοπιάρει τον Τριαντόπουλο, δηλαδή πότε θα στείλει επιστολή που θα λέει «μην ασχολείστε μαζί μου, στείλτε με στο δικαστικό συμβούλιο». Ακούγεται έντονα ότι με το που θα υπερψηφιστεί η σύσταση προανακριτικής, θα δημοσιοποιήσει και επιστολή με τις επιθυμίες του. Επαφές μεταξύ Μαξίμου και περιβάλλοντος Καραμανλή, μαθαίνω από έγκυρες πηγές, έχουν ήδη γίνει και άπαντες συμφωνούν πως αυτή η πρακτική είναι η βέλτιστη. Άλλωστε σύστημα που «κερδίζει», δεν αλλάζει.
Η δεύτερη πρόκληση, που έχει μπροστά της η κυβερνώσα παράταξη, αφορά τη διαδικασία με την οποία θα ψηφιστεί η προανακριτική. Προσέξτε: Πέραν του ΠΑΣΟΚ, ξεχωριστό κοινό αίτημα αναμένεται να καταθέσουν και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά. Το δικό τους αίτημα θα συγκεντρώνει περισσότερες υπογραφές από του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα αποφασίσει όμως η Βουλή; Πάμε να σας τα εξηγήσω ένα – ένα με βάση το τι έγινε το 2018 με την υπόθεση Novartis. Αν κατατεθούν περισσότερες από μία προτάσεις για προανακριτική, τότε θα γίνουν ξεχωριστές μυστικές ψηφοφορίες με τους βουλευτές να καλούνται να ψηφίσουν αν εγκρίνουν ή απορρίπτουν την καθεμιά. Ωστόσο αυτή τη φορά σε αντίθεση με το 2018, τα αιτήματα έρχονται από την αντιπολίτευση, οπότε η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αυτή που θα κρίνει τελικά ποια θα περάσει.
Και εδώ αρχίζει ένα ωραίο παιχνίδι, για το οποίο μαθαίνω πως έχουν γίνει ήδη συζητήσεις στο Μαξίμου. Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως πρέπει η ΝΔ να υπερψηφίσει και τις δύο προτάσεις, που φαίνεται πως θα κατατεθούν. Έτσι η κυβέρνηση θα δείξει ότι δεν φοβάται την διερεύνηση για όλα τα πρόσωπα, ενώ υπάρχει η «ασφάλεια» πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει ουσιαστικά η επιτροπή, όπως ακριβώς συνέβη με την περίπτωση Τριαντόπουλου.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι σύμβουλοί του Μητσοτάκη, που «ζυμώνουν» την άποψη να ψηφίσει η ΝΔ μόνο την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Στόχος να σπείρουν «ζιζάνια» στην Χαριλάου Τρικούπη και να δώσουν τροφή στην αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα στα αριστερά του. Από τα όσα μου λένε, αυτό το δεύτερο ενδεχόμενο είναι πιο απίθανο, αλλά οι τελικά αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα προς τα τέλη της εβδομάδας.
Δύο είναι τα ζητήματα που απασχόλησαν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την προανακριτική περί τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και άλλους. Ένας εκ των βουλευτών του, που ασχολείται πολύ με το θέμα, μου εξήγησε με απλά λόγια τι πρόσεξαν στην Χαριλάου Τρικούπη: Το πρώτο αφορά τα πολιτικά πρόσωπα που θήτευσαν στο υπουργείο Μεταφορών. Οι επιτελείς που «ξεσκόνισαν» την ογκωδέστατη δικογραφία κοίταξαν με προσοχή τα ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων, ώστε να καταλήξουν εάν είχαν πράγματι αρμοδιότητα επί των σιδηροδρόμων.
Το δεύτερο αφορά τον Χρήστο Σπίρτζη, του οποίου τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν καταλήξει μαθαίνω σε αυστηρές διατυπώσεις, που επ’ ουδενί θα τον βγάζουν από το κάδρο. Δεν θέλουν άλλωστε να δώσουν αφορμή στην κυβέρνηση να πει πως του επιφυλάσσουν προνομιακή μεταχείριση.
Ο Αλέξης Χαρίτσης είδε τις τελευταίες μέρες τον Σωκράτη Φάμελλο και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία του για συνεννόηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης για την προανακριτική. Και αν το ραντεβού των προέδρων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς πήγε καλά, καθώς φαίνεται να έχει βρεθεί και η «συνταγή» για τις παραγεγραμμένες πιθανές ευθύνες Σπίρτζη, το τετ-α-τετ Χαρίτση – Κωνσταντοπούλου δεν φαίνεται πως θα έχει ευτυχή συνέχεια. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας θέλει μετ’ επιτάσεως να γίνει τώρα προανακριτική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που στη Νέα Αριστερά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούν ουσιαστικά και πολιτικά «αυτοκτονικό». Γι αυτό και η Κωνσταντοπούλου μέχρι στιγμής έχει βρει συμπαραστάτες μόνο τους έξι βουλευτές του Κασσελάκη.
Και οι δύο συναντήσεις πάντως του Χαρίτση έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και συγκεκριμένα, όπως μαθαίνω, στο γραφείο του στην Μητροπόλεως. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς δεν έχει διάθεση να βρεθεί σε κοινό «κάδρο» με άλλους πολιτικούς για να μην αρχίσει γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματός του. Ωστόσο μου κάνει εντύπωση πως και οι ουσιαστικές λεπτομέρειες για τις συναντήσεις διέρρεαν με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα ακόμα και βουλευτές του κόμματος να μην γνωρίζουν τι ακριβώς συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε.
Ωραία και παστρικά έκλεισε το θέμα μεταξύ Μαξίμου και Πρυτανείας του ΕΚΠΑ. Ο Μητσοτάκης έθεσε πριν μερικές μέρες τον Δημήτρη Σιάσο προ των ευθυνών του για το ζήτημα της αποκατάστασης των χώρων του πανεπιστημίου. Ο Σιάσος εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο πως έγιναν γρήγορα μερεμέτια σε πρώην κατειλημμένο χώρο και χτες ο πρωθυπουργός του έδωσε συγχαρητήρια μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμορφα και παστρικά.
Σας πάω τώρα στα πιο «ζουμερά» και πιο παρασκηνιακά της Κεντροαριστεράς. Πολλά γράφτηκαν για την περίφημη «κρυφή συνάντηση» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και πασοκογενών στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη. Με πήρε μάλιστα ένας εκ των συμμετεχόντων, φανερά εκνευρισμένος, και μου είπε ότι «γράφτηκαν τέρατα». Σας μεταφέρω το ζουμί από όσα μου μετέφερε: Η συνάντηση ήταν απλά μια κοινωνική εκδήλωση με καλεσμένους πάνω από 20 άτομα. Στο τραπέζι άρχισε η ψιλοκουβέντα και η πολιτική ζύμωση με τον καθένα από τους συνδαιτημόνες να λέει την άποψή του («το μακρύ του και το κοντό του» μου είπε χαρακτηριστικά) για την Κεντροαριστερά. Κανά δυο είπαν και ότι ίσως πρέπει να γίνει νέο κόμμα. «Μέχρι εκεί, τίποτα παραπάνω» με διαβεβαίωσε ο συνομιλητής μου.
Μαθαίνω μάλιστα πως άλλοι συμμετέχοντες πήραν τηλέφωνο συναδέλφους να διαμαρτυρηθούν για «ανακρίβειες» που γράφτηκαν. Έγιναν και αναγκαίες διορθώσεις, αλλά η σεναριολογία ήδη είχε «φουσκώσει».
Μαζί έφαγαν το Σάββατο το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε γνωστή ψαροταβέρνα, ενώ μοιράστηκαν το τραπέζι τους με φιλική παρέα. Ο άνθρωπος μου που τους είδε, μου είπε πως ο Γιώργος Παπανδρέου φορούσε το γνωστό του κασκέτο, ενώ τους άκουσε να συζητούν για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Έμπειρος δημοσκόπος, που σε αντίθεση με κάποιους «σκιτζήδες» δεν πέφτει έξω, μου έλεγε πρόσφατα πως υπάρχει μια «λεπτή τέχνη» στην δουλειά του. «Αν θες να πάρεις συγκεκριμένα αποτελέσματα, μπορείς να διατυπώσεις ένα ερώτημα με τον κατάλληλο τρόπο» μου έλεγε. Είδα τη δημοσκόπηση και τους πηχυαίους τίτλους σχετικά με την μονιμότητα στο δημόσιο, μετά από έρευνα που έκανε ο «δημοσκόπος του Μαξίμου», όπως τον αποκαλούν στην πιάτσα. Το 76,2% συμφωνεί με την άρση της, λέει η έρευνα. Η ερώτηση, βέβαια, ήταν διατυπωμένη ως εξής: «συμφωνείτε με την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο ώστε να φεύγουν όσοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους;». Θα ήθελα να δω τις απαντήσεις εάν το ερώτημα ήταν το εξής: «συμφωνείτε με την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, ώστε κάθε κυβέρνηση να διώχνει όσους δεν είναι «δικά της παιδιά»;».
«Γυαλιά καρφιά πάλι στα Εξάρχεια». Μην μπερδεύεστε, δεν έγιναν τίποτα επεισόδια από τους «γνωστούς αγνώστους», όπως έλεγαν παλιά τα κανάλια. Αστυνομικοί έσπασαν τραπέζια, ποτήρια και βιτρίνες σε διάφορα μπαρ σε πολυσύχναστο δρόμο των Εξαρχείων έδειραν όποιον έβλεπαν μπροστά τους και συνέλαβαν και επτά πολίτες. Τα βίντεο, που κυκλοφορούν το διαδίκτυο και δείχνουν τους αστυνομικούς σε καταστροφική μανία, είναι αποκαλυπτικά. Τι ακριβώς θέλει να πετύχει ο Χρυσοχοΐδης με το να προκαλεί ένταση στην περιοχή Σάββατο βράδυ;
Πάμε στην ναυτιλία. Από το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) ξεκίνησε η πρώτη υπερπολυτελής κρουαζιέρα στην Ελλάδα της Ritz Carlton Yacht Collection, με περισσότερους από 350 επιβάτες. Η καινοτομία, που εισήγαγε στην ελληνική αγορά κρουαζιέρας η Ritz Carlton, είναι ότι συνδύασε το check in με την γνωριμία των επιβατών με ένα εμβληματικό χώρο όπως είναι το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Οι επιβάτες συγκεντρώθηκαν στο «Φάρο» όπου είχαν την ευκαιρία να δουν όλη την Αθήνα και την Ακρόπολη από ψηλά αλλά και να ξεναγηθούν στην Όπερα και τη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου.
Να σας πω επίσης ότι η Ritz Carlton Yacht Collection ξεκίνησε χθες τις κρουαζιέρες της στη χώρα μας έχοντας σαν home port τον Πειραιά αλλά και το Λαύριο. Δεδομένου ότι πρόκειται για κρουαζιέρες για «βαριά πορτοφόλια» το όφελος για τον ελληνικό τουρισμό είναι σημαντικό. Κάθε επιβάτης υπολογίζεται ότι ξοδεύει εκτός πλοίου πάνω από 600 ευρώ εκτός από τη διαμονή σε ξενοδοχεία που συνεργάζεται η μητρική εταιρεία Marriott όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία.
Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση κατέγραψα, σε σχέση με την εκκίνηση των Μη Κρατικών ΑΕΙ, από όσα με πληροφόρησαν, ότι είπε το Σαββατοκύριακο, ο Κωνσταντινουπολίτης Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της PeopleCert, στο περιθώριο ενημέρωσης για μια στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση των σχολείων της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο.
Διερωτήθηκε και εύλογα ο κ. Νικολαΐδης, που έχει και μια σχετική, αν μη τι άλλο, γνώση, ένεκα της ηγετικής θέσης της εταιρείας του στην πιστοποίηση διαδικασιών, προσόντων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με παρουσία σε πάνω από 200 χώρες, για τη διαφορά Κολλεγίων και Μη Κρατικών ΑΕΙ. «Δεν έχω καταλάβει τι πάει να γίνει. Δεν είναι ξεκάθαρο» τόνισε. «Και το Μη Κρατικό ΑΕΙ δίνει επαγγελματικά δικαιώματα και το κολλέγιο επίσης παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα. Πού θα πάει, σε κολέγιο ή σε πανεπιστήμιο το παιδί;» διερωτήθηκε φωτογραφίζοντας έλλειψη στρατηγικής για την ορθολογική ανάπτυξη τριτοβάθμιων δομών. «Κάποια μη κρατικά ΑΕΙ ήρθαν και σε μας κι έφεραν προτάσεις για την ανάπτυξη δομής. Όμως, δε μας ενδιέφερε, αν και μια ιδέα είχε και έντονα εθνικά χαρακτηριστικά» τόνισε, λέγοντας παράλληλα ότι πολλές από τις προσπάθειες κολλεγίων να «στήσουν» ΑΕΙ, βασίζονται σε συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, που, όμως, είναι πολύ ευμετάβλητες. «Σου παίρνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τα σχετικά δικαιώματα» ανέφερε, περιγράφοντας το τοπίο.
Να μείνω στην εκπαίδευση και δη στην υποχρεωτική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, όπου, όπως σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, είναι αναπόφευκτο το «τσουνάμι» εξαγορών. Όπως είπε με τις μεγάλες ανάγκες επενδύσεων είναι φυσιολογικό να γίνεται η μαζική εξαγορά πολλών καλών ιδιωτικών σχολείων από ξένα σχήματα, καθώς τα τελευταία έχουν και το χρήμα και τη γνώση να προχωρήσουν στη νέα εποχή. Παράλληλα, σημείωσε, ότι και ο ίδιος εξέτασε σε μια πρωτόλεια σκέψη ενδεχόμενο να μπει στον κλάδο, αλλά το κρίσιμο δεδομένο, όπως είπε, που τον φρέναρε, δεν είναι άλλο από τη συγκέντρωση τουλάχιστον 20 σχολείων υπό μια «ομπρέλα».
Πάντως σε μια περίοδο φορτισμένη, με επετείους που θυμίζουν γεγονότα τραγικά της ιστορίας, όπως η σημερινή, με τη 19η Μάη, ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Ελλήνων του Πόντου, έχει σημασία μια πρωτοβουλία που ανακοίνωσε η PeopleCert και ο Βύρων Νικολαΐδης σε μια προσπάθεια υπέρβασης της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η Ρωμιοσύνη της Πόλης με αιχμή την παιδεία. Άλλωστε, η Παιδεία υπήρξε ανέκαθεν θεμέλιο της ταυτότητας και της συνέχειας του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης – φορέας αξιών, πυλώνας πολιτισμού και γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος.
Έτσι, στα σχολεία της Ομογένειας, όπου η εκπαιδευτική αποστολή συνεχίζεται αδιάκοπα, χάρη στην αφοσίωση των εμπνευσμένων δασκάλων και την πίστη στη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η PeopleCert θέτει σε εφαρμογή τριετές Πρόγραμμα Αναβάθμισης της Παιδείας στην Πόλη – μια στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση των σχολείων της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο. Χρήσιμο και αναγκαίο.
Να μείνω σε επετειακό κλίμα και να επιστρέψω στη ναυτιλία. Στις 18 Μαΐου, γιορτάστηκε, όπως μας ενημέρωσε, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ο ΣΕΕΝ, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Ναυτιλία, μια ημέρα αφιερωμένη στη σημαντική συμβολή των γυναικών σε έναν κλάδο ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και βιωσιμότητα. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Ναυτιλία η οποία θεσπίστηκε για πρώτη φορά από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (I.M.O.) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, όπως σημειώνει ο ΣΕΕΝ, αναγνωρίζει τη συμβολή των γυναικών στα επαγγέλματα της ναυτιλιακής κοινότητας και προωθεί την ισότητα των φύλων σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο. H ελληνική μας ναυτιλία, η οποία είναι λέξη γένους θηλυκού, τονίζει ο Σύνδεσμος, είναι ένας κλάδος πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο και σε αυτό το αποτέλεσμα πρωτοστατούν οι γυναίκες ναυτικοί, οι γυναίκες πλοιοκτήτριες και επιχειρηματίες με τις γνώσεις και το όραμά τους, οι γυναίκες του Λ.Σ, οι μανάδες και οι σύζυγοι των ναυτικών.
Με βάση το ΣΕΕΝ, καθώς οι Ελληνίδες στελεχώνουν κυρίως τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, η απασχόληση των γυναικών από το 2022 στον κλάδο αυξάνεται συνεχώς. Το 2024 έφτασε στο 7,8%, πολύ πάνω από τον διεθνή μέσο όρο, του 2%, χάρη στις στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες της Πολιτείας και του Συνδέσμου μας. Ο Ι.Μ.Ο. συνεχίζει να υποστηρίζει τη συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Με το μήνυμα «Ένας Ωκεανός Ευκαιριών για τις Γυναίκες» ο I.M.O. εστιάζει στη δημιουργία ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Από την πλοήγηση και τη μηχανολογία έως την έρευνα και τη διοίκηση, οι γυναίκες αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο και δυναμικό απασχόλησης, διοίκησης, επιχειρηματικότητας και προόδου.
Όπως τονίζεται ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στη Ναυτιλία αποτελεί μια ευκαιρία για:
«Είναι μια ημέρα που υπογραμμίζει τη συμβολή της γυναίκας για ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές μέλλον στη ναυτιλία. Η ενδυνάμωση των γυναικών στη ναυτιλία δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ισότιμης αντιμετώπισης αλλά και βασικό συστατικό για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα του κλάδου» αναφέρει ο ΣΕΕΝ,
Ό,τι και να λένε για τις εργασιακές συνθήκες στον τουρισμό, πάντως, εγώ ένα έχω να πω. Μόνο η ΠΟΞ συνάπτει συλλογικές συμβάσεις με συνέπεια, σταθερότητα και συναίνεση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) υπέγραψε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων Ελλάδας τη νέα εθνική ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων που εργάζονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της τεχνολογικής επανάστασης, ανέδειξε με άρθρο του στο ΑΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας (17 Μαΐου), ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος. Έκανε μια σπάνια επισήμανση για τον ρόλο του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και την σημασία του στον αγώνα για ισότητα των φύλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Η πρόοδος δεν μετριέται μόνο με την ανάπτυξη δικτύων, ταχύτητες ή κάλυψη», είπε ο κ. Στεαφανόπουλος. «Ο ψηφιακός κόσμος που χτίζουμε αντανακλά το επίπεδο κατοχύρωσης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών στον νομικό και πολιτικό μας πολιτισμό. Και μόνο όταν η πρόσβαση στην τεχνολογία είναι ισότιμη, η προστασία της ιδιωτικότητας, η ελευθερία στην πληροφόρηση και η αντιμετώπιση του ψηφιακού αποκλεισμού δεν είναι προνόμια των λίγων, τότε μπορούμε να μιλάμε για έναν πραγματικά δίκαιο, καινοτόμο και βιώσιμο ψηφιακό κόσμο.»
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία συνέλεξα από αυτά που έγιναν γνωστά κατά την διάρκεια του 1ου Ελληνικού Επιστημονικού Συνεδρίου Υδατοκαλλιεργειών. Σύμφωνα λοιπόν με το ΥΠΑΑΤ, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο (παίζει πολύ και η Τουρκία). Ο κλάδος που επικρατεί είναι η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια (ευρύαλοι ιχθύες και μύδια), με κορυφαία την παραγωγή θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων κυρίως τσιπούρας και λαυρακιού που υπερβαίνει τους 120.000 τόνους ετησίως.
Επιπλέον λειτουργούν 24 Ιχθυογεννητικοί Σταθμοί που παράγουν περίπου 400 εκατομμύρια ιχθύδια γόνου, αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ και 18.000 τόνους οστρακοειδή, κυρίως μύδια, αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 125 εταιρείες θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας και συνολικά στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών περίπου 700 φορείς που απασχολούν πάνω από 10.000 εργαζομένους. Το 80% της παραγωγής του κλάδου εξάγεται, με κυρίαρχα είδη την τσιπούρα και το λαβράκι που κατέχουν πάνω από το 50% της αγοράς της ΕΕ. Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγής κατά 5% μέχρι το 2030.